Bazalkové pesto
Recept je vhodný pre: 1. fáza, 2. fáza, 3. fáza
ingrediencie
- hrsť bazalkových lístočkov
- 2 lyžica olivového oleja
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- soľ
postup prípravy
Najvhodnejšie je pesto pripravovať v mažiari, aj keď to zaberie viac času. Ako prvé vložíme do mažiara lístky bazalky a väčšiu štipku soli (lepšie je použiť hrubozrnnú). Spoločne trieme po stenách mažiara, až sa vytvorí hladká pasta. Potom postupne za stáleho trenia prilievame olej. Ako posledné pridajte cesnak. A opäť rozdrvte. Pokiaľ nebudete pesto konzumovať hneď, je dobré nakvapkať do pesta pár kvapiek citrónovej šťavy.
Na prípravu pesta môžete použiť aj mixér. V tomto prípade vložte všetky zložky do mixéra a rozmixujte. Dajte ale pozor, aby ste nemixovali moc dlho, zmes by sa prehriala a mohla by zmeniť chuť.
Pripravené pesto sa hodí namiesto omáčky k rôznym druhom steakov alebo aj k našim cuketovým rezancom.