Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Artičoky s bylinkami

26. 10. 2021

Recept vhodný pre: 1. fáza, 2. fáza, 3. fáza

ingrediencie na 2 porcie

  • 2 väčšie artičoky
  • 200 ml vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica za studena lisovaného oleja
  • 1 lyžica sušeného cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

postup prípravy

Najprv si pripravíme artičoky - z artičokov otrháme tvrdé zelené listy, až dôjdeme k lístkom žltým, ktoré sú mäkké a idú ľahko pretrhnúť v polovici. Odrežeme tvrdé špičky artičokov, orežeme stonku a artičok prerežeme pozdĺžne na pol. Pokiaľ je v artičokov páperie a pichľavé mladé lístky, musíme ich vyrezať. Takto získame mäkkú a jedlú časť artičokov, ktoré vložíme do misy s vodou a citrónovou šťavou. Necháme 10 minút lúhovať vo vode, potom artičoky vyberieme, necháme odkvapkať a nakrájame na plátky.

Na panvici rozohrejeme lyžicu oleja, pridáme plátky artičokov, ochutíme sušeným cesnakom a zhruba 5 minút opekáme, občas zamiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Prilejeme asi 40 ml vody s citrónom a priklopíme. Znížime plameň platničky a varíme približne 12 minút.
Že sú artičoky hotové, spoznáme tak, že je ľahko prepichneme nožom.

Nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a necháme ešte minútu povariť, aby sme nechali vypariť prebytočnú tekutinu.

Podávajte ako prílohu k Prodietix omeletám.