Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.
Poradňa

Laktóza

Trpíte intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mliečnu bielkovinu kravského mlieka? Tieto dva pojmy sa veľmi často zamieňajú. Aby ste sa v tom lepšie orientovali, nižšie nájdete podrobnejšie vysvetlenie.

Laktóza je disacharid označovaný aj ako "mliečny cukor", ale nejde o bielkovinu. Keďže sa skladá z dvoch monosacharidov – glukózy a galaktózy, patrí do skupiny disacharidov. Laktóza sa v tele zdravého človeka rozkladá za pomoci enzýmu zvaného laktáza. Tento enzým rozkladá laktózu na samostatnú glukózu a galaktózu. Niektorí majú ale nedostatok tohto enzýmu a trpia tzv. nedostatkom laktázy, resp. laktózovou intoleranciouRozoznávame dva typy mliečnych bielkovín - bielkoviny zo srvátky a micelárny kazeín.

Ak trpíte alergiou na mliečnu bielkovinu, je nemožné diétny program vytvoriť, pretože je súčasťou všetkých našich jedál. Alergia na mliečne bielkoviny sa okrem tráviacich ťažkostí prejavuje často aj kožnými reakciami (urtikária, ekzém, opuch), dýchacími ťažkosťami. 

Pri intolerancii na laktózu je situácia trochu priaznivejšia. Laktózová intolerancia sa dá diagnostikovať na základe klinických príznakov po konzumácii mliečnych výrobkov alebo pomocou rôznych vyšetrení. V tomto prípade nejde o alergiu, ale o enzymatickú poruchu, pri ktorej chýba, alebo nefunguje enzým laktáza, ktorý štiepi zložený mliečny cukor na jednoduché zložky, ktoré telo na rozdiel od ich zloženej formy ľahko strávi. Laktóza sa nachádza v produktoch, ktoré obsahujú odstredené kravské mlieko a jej zastúpenia je tu v minimálnom množstve. V praxi sme sa nestretli so zákazníkmi, ktorým by toto množstvo spôsobilo závažnejšie komplikácie. Napriek tomu odporúčame jedlá najprv ochutnať a podľa vlastnej skúsenosti sa rozhodnúť, či budete v diétnom programe pokračovať ďalej.

 

Nenašli ste odpoveď? Kontaktujte nás!