Čo je to ketóza
Pojem ketóza prvýkrát identifikoval pred viac ako 50 rokmi harvardský profesor, lekár a medzinárodne uznávaný odborník na výživu a obezitu MUDr. George L. Blackburn, PhD.
Ketóza je prirodzený fyziologický stav. Ide o inteligentnú adaptáciu nášho tela v prípade nedostatku sacharidov v strave. Tak naši predkovia prežívali chudobné zimné obdobia, keď im chýbali pokrmy s dostatkom sacharidov. Na rozdiel od našich predkov, my teraz žijeme v období hojnosti, čo často paradoxne vedie k podvýžive a obezite. Ketózu si však ľahko vieme navodiť a s obezitou aj podvýživou si ľahko poradíme.
Ketóza nastáva pri minimálnom príjme sacharidov. Telo všetku energiu získava zo svojich tukových zásob. Aj keď si udržujete optimálny príjem bielkovín, telo si samo vyrába ketolátky (ketóny) ako zdroj energie. Nedochádza k úbytku svalovej hmoty a telo spracováva podkožný aj viscerálny tuk, ktorý obklopuje dôležité orgány a predstavuje pre naše zdravie najväčšie nebezpečenstvo.
V ketóze telo úplne prirodzene znižuje hladinu cholesterolu a produkciu inzulínu. To je hormón vylučovaný pankreasom, ktorý za normálnych okolností štiepi cukry a vyvoláva chuť na sladké pokrmy. Počas ketózy by ste hlad pociťovať nemali.
Do ketózy sa organizmus dostane po 2 - 3 dňoch nízkosacharidového stravovania. Ľahko si ketózu môžete skontrolovať pomocou testovacích prúžkov Ketophan, ktoré ponúkame aj v našom e-shope.
Keto diéta je teda spôsob stravovania založený na veľmi nízkom prísune sacharidov a vyrovnanom príjme bielkovín. Výsledky sú vidieť veľmi rýchlo. Je však dôležité dodržať základné princípy a pravidlá tohto spôsobu stravovania. Predídete tak jo-jo efektu, teda opätovnému nabratiu zhodených kíl.
Viac sa o keto diéte dozviete na stránke Ako funguje diéta Prodietix.