Stabilizácia - 2. fáza ketodiéty
V tejto druhej, stabilizačnej fáze diétneho programu ide ketóza na plné obrátky a v jedálničku sa objavujú tuky, sacharidy a bielkoviny. Jedno proteínové jedlo (najvhodnejší je obed alebo večera) nahradíte bežným jedlom z povolených surovín. Mali ste počas 1. fázy povolených 5 proteínový jedál denne? Teraz to budú 4+1 „normálne“ jedlo. Ketózu si takto stále udržíte. Kontrolujte si ju pravidelne pomocou papierikov Ketophan.
Kilá síce ubúdajú pomalšie ako v 1. fáze, ale to je úplne v poriadku. Telo sa prepína na iný režim a učí sa žiť v štíhlejšom móde. Stravovaniu počas 2. fázy venujte naozaj veľkú pozornosť. Pre zabránenie nežiadúceho jojo efektu je spolu s 3. fázou zásadné.
Sacharidy zavádzate postupne pridaním nových druhov zeleniny. Kvalitné bielkoviny pridávajte podľa zoznamu nižšie. Nahrádzajú teraz jedno proteínové Prodietix jedlo denne.
Zoznam povolenej zeleniny počas keto diéty
Nezabúdajte na zeleninu a doprajte si ju v dostatočnom množstve. Je dokonalým zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok. Množstvo zeleniny, ktorú máte denne skonzumovať, je závislé od veľkosti vybraného diétneho programu. Ak ste začali s programom „S“, dodajte telu 300-500 g zeleniny denne. Ak ste si vybrali program „M“, vaše denné množstvo skonzumovanej zeleniny predstavuje 500-750 g. Pustili ste sa do programu „L“? Doprajte si teda 750-1000 g zeleniny denne.
Všetky druhy zeleniny kombinujte počas jedného dňa. Množstvo skonzumovanej zeleniny si rozložte na celý deň.
- reďkovky
- špenát
- šalátová uhorka
- biela paprika
- špargľa
- stopkový zeler
- cuketa
- biela reďkovka
- šalát - všetky druhy (rukola, poľníček, ľadový šalát, a i.)
- kapusta (biela, červená, čínska pak choi, pekingská)
- bylinky - všetky druhy
- hoby čerstvé, mrazené alebo sušené (do 200 g denne)
Zelenina, ktorej skonzumované množstvo je potrebné si ustrážiť
- cesnak (1 ks menší strúčik denne)
- cibuľa (1/4 ks menšia denne)
- tekvica (150 g denne)
- paprika zelená, žltá alebo červená (1 ks denne)
- paradajky kríčkové (1 ks denne)
- cherry paradajky (5 ks denne)
- chilli papričky (30 g denne)
- mungo klíčky (50 g denne)
- olivy zelené bez náplne (5 ks denne)
- zeler (100 g denne)
- zelené fazuľové struky (100 g denne)
- karfiol (100 g denne)
- baklažán (100 g denne)
- kaleráb (150 g denne)
- pór (150 g denne)
- brokolica (150 g denne)
- kyslá kapusta bez pridaného cukru (300 g denne)
Ovocie
- jahody, maliny, čučoriedky (50 g denne)
- avokádo (90 g dužiny denne)
Orechy
- pekanové orechy (30 g na deň)
- vlašské orechy (30 g na deň)
- lieskové orechy (30 g na deň)
- mandle (30 g na deň)
- konopné semienka (30 g na deň)
- mak (30 g na deň)
- sezamové semienka(30 g na deň)
Zoznam bielkovinových surovín:
- nízkotučný tvaroh (100 g denne)
- syr cottage (100 g denne)
- pstruh (100 g denne)
- hydinová pečeň (100 g denne)
- hovädzia pečeň (100 g denne)
- zverina (100 g denne)
- kuracie mäso (100 g denne)
- hovädzie mäso (100 g denne)
- teľacie mäso (100 g denne)
- tofu natural (100 g denne)
- tuniak vo vlastnej šťave (100 g denne)
- šunka (100 g denne)
- tvarôžky (100 g denne)
- krevety (120 g denne)
- morský vlk (120 g denne)
- pangasius (120 g denne)
- platesa (150 g denne)
- treska (150 g denne)
- zubáč (150 g denne)
- pleskáč (150 g denne)
- slepačie vajcia (2 ks denne)
Náš tip: k bielkovinovým potravinám môžete pridať ako prílohu ktorékoľvek konjakové cestoviny s g sacharidov.
Zdá sa vám teraz príprava jedál ešte zložitejšia? Inšpiráciu nájdete v receptoch. Sledujte nás aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Zdieľame nové recepty a informácie, ktoré vám chudnutie uľahčia a začne vás to s nami baviť.