Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Vianočné keto menu: Zemiakový šalát

21. 10. 2021

Recept je vhodný pre: 3. fáza

Ponúkame ďalší recept zo série vianočných keto receptov. Pochutnajte si na tradičnom zemiakovom šaláte bez výčitiek!

Pre tento recept si najskôr pripravte majonézu. Do šalátu následne použijete len jej časť.

Majonéza

Čo potrebujete:
  • 1 žltok (vajca z prevereného zdroja)
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 / 4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžice citronovej šťavy
  • 40 ml panenského olivového oleja
  • 100 ml arašidového alebo slnečnicového oleja

Ako na to:

1. Uistite sa, že všetky prísady majú izbovú teplotu, inak hrozí, že sa majonéza zrazí.

2. V mise pomocou metly šľahajte žĺtka, horčicu, osoľte a okoreňte. Zašľahajte citrónovú šťavu. Zmiešajte oba oleje a pridávajte ich za stáleho šľahania do žĺtkovej zmesi - najskôr po kvapkách. Ďalšie dajte vždy, keď sa predchádzajúca kvapka vstrebe. Akonáhle začne zmes hustnúť, môžete začať olej prilievať "tenkým pramienkom". Keď sa vstrebe všetok olej, ochutnajte a prípadne dochuťte.

Šalát

V priebehu proteínovej diéty je povolená iba jedna porcia zemiakového šalátu denne.

Čo potrebujete (4 porcie):
  • 8 lyžíc šalátových zemiakov
  • 12 lyžíc koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 2 dia nakladané uhorky
  • 1 vajcia natvrdo (iba bielky)
  • 2 lyžice majonézy (viz. Recept hore)
  • 1/2 lyžička nasekanej cibule
  • soľ, čierne korenie

Ako na to:

1. Zemiaky poriadne umyte a dajte do hrnca so studenou vodou. Dobre osoľte, priveďte do varu a varte asi 20 až 25 minút do zmäknutia. V kastróliku priveďte k varu osolenú vodu, pridajte olúpanú zeleninu a povarte asi 5 až 7 minút.

2. Uvarené zemiaky i zeleninu sceďte a nechajte chvíľu vychladnúť. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky (asi 1 x 1 cm). Bielky (natvrdo uvarené) a uhorky nakrájajte nadrobno.

3. Do misy vložte zemiaky, zeleninu, uhorky, vajcia a cibuľku. Pridajte majonézu. Osoľte, okoreňte a veľmi opatrne premiešajte, aby sa zemiaky nepolámali. Zakryte fóliou, dajte do chladničky a nechajte odležať.

4. Ak dávate prednosť odľahčenejšej variante zemiakového šalátu, máme pre vás pripravený aj recept na zemiakový šalát.