Zelený šalát so špargľou a vajcom
Šalát je vhodný pre: 1. fáza, 2. fáza, 3. fáza
- 2 bielky pre 1. fázu (2 vajcia pre 2. a 3. fázu)
- 100 g zelenej špargle
- stévia
- hrsť rukoly
- hrsť špenátu
- hrsť polného šalátu
- 30 g póru
- citrónová šťava
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
postup prípravy
Vajce môžete pripraviť buď na strateno alebo natvrdo. Stratené vajce sa pripraví následovne: do kastrólika dajte variť vodu a pridajte lyžicu octu. Vajce vyklopnite do misky alebo naberačky, v kastróliku vytvorte lyžicou vír a keď sa trochu ustáli, vlejte vajce do stredu víru. Varte 3 minúty. Potom rovnakým spôsobom pripravte druhé vajce. Pokiaľ budete šalát pripravovať len s bielkami, nalejte ich do vriacej vody s trochou octu a necháme miernym varom variť 3 minúty.
Z umytej špargle odrežeme spodok stoniek a spodnú tretinu stoniek olúpeme. Špargľu necháme povariť vo vode s lyžičkou soli a trochou stévie asi tri minúty. Nemala by byť uvarená do mäkka, iba na skus.
Rukolu, špenát, poľný šalát opláchneme a necháme odkvapkať. Zelené listy zbavíme tuhších stoniek.
Pór očistíme a narežeme na silnejšie kolečká alebo pozdĺžne na rezančeky.
Na tanier rozložíme listy šalátov, pór, špargľu a vajce a pokvapkáme čerstvou citrónovou šťavou a olivovým olejom.