Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Pórová polievka

10. 5. 2022

Pór je zelenina, ktorá za málo peňazí narobí veľa parády. Skôr ako ho začnete spracovávať, je potrebné ho dôkladne očistiť. Odrežte korienky a odstráňte zvädnutú vňať. Pór potom rozrežte v miestach, kde končí biela časť a začína zelená. Bielu časť stačí len opláchnuť. Zelenú je potrebné list po liste rozobrať a poriadne opláchnuť. V záhyboch zelených vrstiev sa totiž často skrýva hlina a drobné kamienky. To v polievke nechcete.

Recept je vhodný od prvej fázy keto diéty.

V tretej fáze je možné obohatiť ho o 2 menšie zemiaky, ktoré nakrájame na kocky a pridáme k orestovanému póru.

Čo potrebujete:

  • 1 väčší pór
  • 1/2 bielej cibule alebo malá šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 200 ml vývaru (najlepšie hovädzieho, môže byť aj zeleninový)
  • 2 lyžice kvalitného oleja (olivový, slnečnicový)
  • soľ, cierne korenie, muškátový oriešok, tymián

Ako na to:

Očistený pór a cibuľu podusíme na rozohriatom oleji. Pridáme biele víno, prepasírovaný cesnak a tymián, premiešame a chvíľku podusíme. Po niekoľkých minútach zalejeme vývarom, privedieme do varu a na miernom plameni povaríme zhruba 20 minút. Následne rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkého krému. Na záver ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.

TIP: Nechajte si pár koliesok orestovaného póru na strane. Poslúži ako pekná ozdoba.