Deluxky sú späť! Využite špeciálnu 20% zľavu pre vás verné po zadaní kódu DELUXE20CZ. Akcia platí iba do pondelka 9.9.2024.

Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Proteínové doplnky stravy – Ako si vybrať tie správne

7. 6. 2024

Proteínové doplnky stravy – Ako si vybrať tie správne pre váš jedálniček?

Proteínové doplnky stravy, inak povedané suplementy, sú ako proteínové tyčinky, proteínové chipsy a proteínové nápoje, sú stále populárnejšie. 

Napriek tomu, nie všetky produkty na trhu sú kvalitné a môžu obsahovať vysoké množstvo cukru alebo nekvalitných bielkovín. V tomto článku nadviažeme na predchádzajúci článok o bielkovinách aj na článok o proteínovej diéte. Ukážeme vám, ako si vybrať vhodné proteínové suplementy, ktoré podporujú vaše ciele v zdravom stravovaní a chudnutí. 

Druhy proteínových suplementov

Na trhu existuje široká škála proteínových suplementov. Medzi najbežnejšie patria:

Proteínové tyčinky: Praktické a ľahko prenosné. Vhodné ako snack na cestách.

Proteínové chipsy: Alternatíva bežných čipsov, ale s vyšším obsahom bielkovín.

Proteínové nápoje: Rýchly spôsob, ako doplniť proteíny po cvičení alebo počas dňa.

Kvalita proteínových suplementov

Pri výbere proteínových suplementov je dôležité zamerať sa na ich zloženie. Množstvo produktov obsahuje nekvalitné proteíny a vysoké množstvo cukru, alebo glukózovo-fruktózového sirupu. Tieto prísady môžu nielen znehodnotiť prínosy suplementov, ale aj negatívne ovplyvniť vaše zdravie. 

Nekvalitný proteín: niektoré produkty obsahujú proteín z nízkohodnotných zdrojov, ktoré nie sú plnohodnotné a nedodávajú telu všetky esenciálne aminokyseliny.

Vysoký obsah cukru alebo sacharidov: proteínové tyčinky a nápoje s vysokým obsahom cukru môžu prispieť k nárastu hmotnosti a nie sú vhodné na chudnutie ani zdravé stravovanie.

Ako si vybrať tie správne proteínové suplementy?

Pre správny výber proteínových suplementov je dôležité čítať etikety a hľadať produkty s nasledujúcimi vlastnosťami:

vysoký obsah proteínov: minimálne 15-20 gramov proteínu na porciu;

nízky obsah cukru: menej ako 5 g cukru na porciu. Ideálne maximálne 15 g sacharidov na porciu;

kvalitné zdroje proteínov: hľadajte produkty s proteínmi z kvalitných zdrojov, ako sú srvátkový proteín, kazeín, alebo rastlinné bielkoviny.

Mýty o proteínových suplementoch

Okolo proteínových doplnkov koluje množstvo mýtov a poloprávd. Skúsme sa na tie najčastejšie spoločne pozrieť. 

Všetky proteínové tyčinky a nápoje sú zdravé

Častým mýtom je, že všetky proteínové tyčinky a nápoje sú zdravé. V skutočnosti množstvo z týchto produktov obsahuje pridaný cukor a má nízky obsah proteínov, čo ich robí nevhodnými pre zdravý a vyvážený jedálniček. Pri výbere sa vyhýbajte produktom s pridaným cukrom a zbytočnými prísadami. 

Vyskúšajte napríklad naše proteínové tyčinky, ktoré sú úplne bez cukru, strážime kvalitu proteínov aj obsah sacharidov. 

Proteínové doplnky sú len pre športovcov

Ďalším mýtom je to, že proteínové doplnky sú vhodné len pre športovcov a kulturistov. Pravda je, že proteínové doplnky môžu byť prospešné pre každého, kto má problém dosiahnuť dostatočný príjem bielkovín z bežnej stravy. To platí predovšetkým pre starších dospelých ľudí a osoby s vyššími nutričnými potrebami. Vyskúšajte zaradiť do jedálnička naše proteínové low carb pečivo, alebo hlavné jedlá, ktoré vám pomôžu pridať proteíny bez väčších starostí. 

Viac proteínov predstavuje lepšie výsledky

Mnoho ľudí si myslí, že čím viac proteínov skonzumujú, tým lepšie výsledky dosiahnu. Napriek tomu, nadmerný príjem proteínov môže byť zbytočný a dokonca škodlivý. Dôležité je nájsť správnu rovnováhu a dodržiavať odporúčaný denný príjem bielkovín, o ktorom sme hovorili v prvom článku. 

Proteínové doplnky spôsobujú problémy s obličkami

Existuje obava, že vysoký príjem proteínu môže zaťažovať obličky a spôsobiť zdravotné problémy. Výskumy ukazujú, že pri konzumácii odporúčaného množstva proteínov je tento strach neopodstatnený, predovšetkým u zdravých jedincov. Problémy môžu nastať len u osôb s už existujúcimi obličkovými ochoreniami. 

Tip: pri výbere proteínových tyčiniek a nápojov na chudnutie si vyberajte tie, ktoré majú vysoký obsah proteínov a nízky obsah cukru a sacharidov. Tak si zabezpečíte potrebné živiny bez zbytočných  kalórií.