Deluxky sú späť! Využite špeciálnu 20% zľavu pre vás verné po zadaní kódu DELUXE20CZ. Akcia platí iba do pondelka 9.9.2024.

Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Proteínová diéta – Efektívny spôsob, ako schudnúť a zostať zdravý

15. 5. 2024

Proteínová diéta – Efektívny spôsob, ako schudnúť a zostať zdravý

V minulom článku sme si povedali, čo je to proteín, prečo je pre nás taký dôležitý a ako zistiť, že ho máme  našej strave dostatok. Dnes sa pozrieme na proteínovú diétu, mýty okolo nej a pre koho je proteínová diéta vhodná a ďalšie zaujímavé informácie. 

Proteínová diéta patrí stále medzi populárnejšie metódy chudnutia a udržiavania dobrého zdravia. Napriek tomu okolo nej koluje množstvo mýtov a dezinformácií. Tento článok vám prinesie ucelené informácie o tom, prečo je proteínová diéta prospešná, pre koho je vhodná a ako ju správne aplikovať. 

Čo je to proteínová diéta?

Proteínová diéta sa zameriava na zvýšený príjem bielkovín a obmedzenie sacharidov. Je navrhnutá tak, aby podporila chudnutie a zachovanie svalovej hmoty. Zvýšený príjem proteínov pomáha udržiavať pocit sýtosti, čo môže viesť k zníženiu celkového kalorického príjmu. 

Pre koho je proteínová diéta prospešná?

Proteínová diéta je vhodná pre veľkú skupinu ľudí, vrátane:

  • osôb, ktoré sa usilujú o chudnutie: proteín zvyšuje pocit sýtosti a znižuje chuť na sladkosti, čo môže uľahčiť kontrolu hmotnosti; 
  • športovcov a fyzicky aktívnych jedincov: proteín je kľúčový pre regeneráciu a rast svalov;
  • starších osôb: ako sme už spomenuli v predchádzajúcom článku, množstvo starších dospelých osôb neprijíma dostatok proteínov, čo môže viesť k úbytku svalovej hmoty. 

Klady a zápory proteínovej diéty

Klady:

Podpora chudnutia: proteínová diéta môže urýchliť metabolizmus a znížiť chuť na jedlo.

Udržanie svalovej hmoty: zvýšený príjem proteínov pomáha chrániť svalovú hmotu pri chudnutí.

Zlepšenie zdravotných ukazovateľov: proteínová diéta môže zlepšiť hladinu cukru v krvi a cholesterolu.

Zápory:

Riziko nedostatku živín: pri nedostatočnom príjme sacharidov a tukov môže dôjsť k nedostatku niektorých vitamínov a minerálnych látok. Tento bod sa však dá riešiť príjmom suplementov a minerálnych látok, tak isto udržaním príjmu sacharidov v únosnej miere. 

Nadmerný príjem proteínov: nadmerný príjem proteínov môže zaťažovať obličky, predovšetkým u osôb s už existujúcimi zdravotnými ťažkosťami. Napriek tomu, ak máte obličky v poriadku, nie je potrebné sa obávať uvedených dôsledkov. 

Mýty o proteínovej diéte

Jeden z najčastejších mýtov je, že proteínová diéta je nezdravá. Tento mýtus vychádza z predpokladu, že vysoký príjem bielkovín zaťažuje obličky a pečeň. Výskumy však ukazujú, že pri správnom dodržiavaní je proteínová diéta bezpečná a môže byť veľmi zdraviu prospešná. 

Prečo pridávať do stravy proteínové suplementy?

Pre osoby, ktoré nešportujú, môže byť suplementácia proteínov stále prospešná. Proteínové doplnky, ako sú proteínové prášky, môžu predstavovať jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť dostatočný príjem proteínov. Predovšetkým pre toho, kto má problémy s konzumáciou dostatočného množstva bielkovín z bežnej stravy. 

Tip: proteínové prášky môžete ľahko pridať do smoothie alebo jogurtu, čím zvýšite obsah proteínov vo vašom jedálničku bez veľkej námahy. 

V ďalšom článku o bielkovinách sa ešte bližšie pozrieme na proteínové suplementy. Povieme si, ako sa od seba odlišujú a prečo si vyberať tie naozaj kvalitné a bez zbytočného cukru.