Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Čo je proteín? Alebo základný stavebný kameň nášho tela.

24. 4. 2024

Čo je proteín? Alebo základný stavebný kameň nášho tela.

Proteíny, alebo inak povedané bielkoviny, sú jednou z kľúčových živín, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Bez nich by nebolo možné budovať svaly, regenerovať tkanivo ani udržiavať zdravý imunitný systém. Napriek tomu mnoho ľudí neprijíma dostatok tejto dôležitej živiny. V tomto článku sa pozrieme na to, čo je to proteín, prečo je pre nás taký dôležitý a ako zistiť, že či ho máme v našej strave dostatok. 

Čo je proteín?

Proteíny či bielkoviny patria medzi makronutrienty, ktoré sú nevyhnutné pre stavbu a opravu tkaniva v tele. Sú zložené z menších jednotiek, ktoré sa nazývajú aminokyseliny. Existuje dvadsať rôznych aminokyselín, ktoré sa spájajú do rôznych kombinácii a tvoria rôzne proteíny. Niektoré aminokyseliny si naše telo dokáže vyrobiť samo, kým iné musíme prijímať z potravy – tieto sú známe ako esenciálne aminokyseliny. 

Aminokyseliny vysvetlené jednoducho

Aminokyseliny sú základné stavebné kamene proteínov. Z dvadsiatich aminokyselín je deväť esenciálnych, čo znamená, že ich musíme získavať z potravy. Tieto aminokyseliny sú nevyhnutné pre syntézu nových proteínov a udržiavanie zdravých telesných funkcií. 

Prečo sú proteíny kľúčové pre zdravé telo?

Bielkoviny hrajú kľúčovú rolu vo fungovaní nášho tela. Podieľajú sa na:

  • Budovanie a oprava tkaniva: proteíny sú základnými stavebnými kameňmi svalov, kostí, kože a ďalšieho tkaniva.
  • Enzýmy a hormóny: mnoho enzýmov a hormónov, ktoré regulujú procesy v tele, sú proteíny.
  • Imunitný systém: proteíny sú kľúčové pre tvorbu protilátok a ďalších zložiek imunitného systému, ktoré nás chránia pred ochoreniami.

Koľko proteínov by sme mali prijímať denne?

Odporúčaný denný príjem proteínov závisí od veku, pohlavia a úrovne fyzickej aktivity. Vo všeobecnosti platí,  že dospelí by mali prijímať aspoň 0,8 g proteínov na kilogram telesnej hmotnosti. Pre športovcov alebo osoby s vyššou fyzickou aktivitou môže byť potreba vyššia, napríklad až 1,2 až 2,0 gramu na kilogram telesnej hmotnosti.

Väčšina populácie neprijíma dostatok proteínov.

Podľa štúdií mnoho ľudí nedosahuje odporúčaný denný príjem proteínov. Štúdia robená v EÚ zistila, že až  20 % dospelých nedosahuje odporúčaný denný príjem proteínov, čo môže viesť k strate svalovej hmoty a ďalším zdravotným problémom (European Journal of Clinical Nutrition).

Potraviny s vysokým obsahom bielkovín

Pre zaistenie dostatočného príjmu proteínov je dôležité zahrnúť do stravy potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Medzi také potraviny patria:

Mäso a ryby – napr.. kuracie prsia, hovädzie mäso, losos.

Mliečne výrobky napr. - tvaroh, grécky jogurt, syr.

Rastlinné zdroje - quinoa, šošovica, fazuľa.

Tip: Vedeli ste, potraviny ako quinoa a chia semienka obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny? Sú teda skvelým zdrojom úplného proteínu vhodného pre vegetariánov a vegánov. 

Ak chcete vedieť niečo o proteínovej diéte, pre koho je vhodná a či je bezpečná, máme tu pre vás ďalší článok na túto tému.