Deluxky sú späť! Využite špeciálnu 20% zľavu pre vás verné po zadaní kódu DELUXE20CZ. Akcia platí iba do pondelka 9.9.2024.

Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Ako začať cvičiť a pohybovať sa

30. 6. 2022

"Rád by som cvičil, ale jednoducho nemám čas... Kde ho mám získať?"

Znamená pre vás táto veta niečo? Aj vy by ste sa radšej viac hýbali a venovali sebe, ale náročná práca, rodina, rôzne povinnosti a iné záľuby vám to nedovoľujú?

Poďme sa teda pozrieť na niekoľko tipov, ako si nájsť čas a urobiť pre seba aspoň denné minimum. Budeme tiež hovoriť o tom, prečo je starostlivosť o seba dôležitá a prečo nestojí za to zanedbávať vašu fyzickú kondíciu. Ste pripravení ponoriť sa?

Každodenný pohyb, ktorý zvládne každý

Zdá sa, že pridanie väčšieho pohybu je prakticky nemožné. Ráno klusať do práce, možno dokonca vziať deti do školy, popoludní domov a hromadu povinností. Ale ako k tomu všetkému pridať niečo navyše?

Ak chcete začať, stačí zmeniť niekoľko malých vecí.

Dochádzate do práce verejnou dopravou alebo autom? Namiesto toho použite vlastné nohy. Musíte chodiť príliš ďaleko? Vystúpte z električky o dve zastávky skôr a zvyšok cesty choďte pešo. To isté môžete vyskúšať autom. A ak ste na hranici, môžete použiť bicykel. Napríklad v Prahe sú zdieľané bicykle ideálnou voľbou, pretože ich môžete nájsť a nechať prakticky kdekoľvek.

Choďte, kedykoľvek môžete. Chystáte sa na obed do práce? Vydajte sa dlhšou trasou alebo do vzdialenejšej reštaurácie. Potrebujete niečo povedať kolegovi vo vedľajšej kancelárii? Choďte k nemu. Potrebujete si kúpiť niekoľko drobností pre váš domov? Choďte do obchodu pešo, aby ste ich dostali. Chodíte nakupovať autom? Zaparkujte na vzdialenom konci parkoviska a prejdite sa.

Vytvárajte tradície a rutiny. Je jasné, že po večeri nechcete nikam ísť. Krátka prechádzka však pomôže tráveniu a môže sa stať príjemným partnerom alebo rodinnou tradíciou. A pridá vám ďalšie kroky.

Nepoužívajte výťahy a eskalátory. Áno, možno ste jediný, kto je na schodoch nahor. Ale budete spaľovať kalórie namiesto elektriny a budete robiť niečo pre svoje zdravie a postavu.

Nájdite si novú aktivitu spojenú s pohybom, ktorá vás poteší aj prospeje. Či už ide o pomoc starším susedom s nákupmi, upratovanie záhrady alebo dokonca dobrovoľnícku prácu.

Vymýšľajte aktivity spolu so svojím partnerom alebo deťmi. Namiesto toho, aby ste šli do kina alebo sedavej zábavy, choďte na prechádzku, naplánujte si výlet s túrou, choďte na jazdu na bicykli alebo hodte loptu do parku. A na konci môžete mať preteky, aby ste zistili, kto bude doma prvý. Možno aj po schodoch :)

Nepozerajte televíziu z gauča. Namiesto toho skúste strečing pri sledovaní svojho obľúbeného seriálu. Namáhanému telu sa uľaví a dokonca aj strečing sa počíta ako pohyb!

Chcete sa stretnúť s priateľom na káve a porozprávať sa? Alebo ísť na pivo s partnerom? Vezmite si oboch do šálky a choďte na prechádzku. 

Zaspávate v práci a máte chuť kopnúť si ďalšou kávou? Namiesto toho choďte po niekoľkých schodoch alebo sa prejdite okolo budovy.

Určite poznáte typ telefonátov, pri ktorých viete, že to bude trvať dlho, keď vám to vrie za uchom? Kráčajte, kráčajte a pokračujte v chôdzi, kým nezavesíte. 

Nepreháňajte začiatok

Dajte si pozor na sľubné začiatky a vznešené grandiózne plány. Zahrňte všetko postupne, pokojne začnite tým, že vystúpite o niekoľko zastávok skôr. Postupne pridávajte pohyb, kým si telo na to nezvykne. Ak začnete robiť všetko naraz a predtým ste na to neboli zvyknutí, môže vás to v najlepšom prípade odradiť, v najhoršom prípade vyčerpať a viesť k preťaženiu, únave alebo zraneniu. 

Nájdite vášeň pre pohyb a motivujte sa

Bavil ťa šport ako dieťa, ale roky si nemal šancu sa mu venovať? Zažite malý retro návrat! Neváhajte vyskúšať niekoľko aktivít a nájdite tú, ktorá vás baví najviac. Ak ste túžili po večerných tanečných lekciách, teraz je najlepší čas tak urobiť. 

Niektorí ľudia dokonca dostanú domáceho maznáčika, aby zmenil svoj životný štýl - pes vás vezme na prechádzku aspoň dvakrát denne a núti vás, najmä na začiatku, chodiť dostatok krokov :)

Milovníci inteligentných hračiek si naopak radi kupujú inteligentné hodinky alebo aplikácie, ktoré merajú ich počet krokov za deň, fyzické aktivity a odmeňujú ich za splnené ciele.

A ešte jeden tip pre prípad, že sa pri chôdzi nudíte. Stiahnite si audioknihy, podcasty, dobrú hudbu, nasaďte si slúchadlá a nechajte sa uniesť príbehmi alebo poznámkami. 

Ako nájsť čas na cvičenie a pre seba

Je ľahké to povedať, takže zrazu sa viac hýbete a cvičíte. Nie vždy však existuje jednoduchý spôsob, ako to urobiť. Začnite zdieľaním svojich plánov s okolím, rodinou alebo partnerom. Vyhraďte si konkrétny čas v týždni, ktorý bude len pre vás. Keď budete cvičiť alebo sa akýmkoľvek spôsobom pohybovať a pokúsite sa toho držať. Hodina cvičenia je len 4% vášho celodenného času (z 24 hodín). Samozrejme, na začiatok budete potrebovať iba pol hodiny. Ak viete, že večer nechcete nič robiť, naplánujte si tréning na ráno a vstaňte o niečo skôr. Na druhej strane, ak ste skôr večerný typ, ale nechcete zmeškať seriál, zacvičte si pred televízorom a skombinujte to so sledovaním.

Máte malé deti? Pokúste sa nájsť cvičenia pre mamičky s deťmi, kde si môžete zacvičiť a nemusíte riešiť stráženie detí.

Prečo relaxovať

Najmä ženy majú niekedy pocit, že sú nesmrteľné - koniec koncov, ako sa hovorí, žena vydrží viac ako muž. Ale všetko má svoje limity a rozhodne nechcete vyhorieť. Ak tak urobíte, nebudete mať prospech ani sebe, ani iným. V lietadle vám vždy povedia, že najprv si dáte kyslíkovú masku na seba a potom pomôžte deťom. Premýšľajte o tom vo svojom živote. Spustite kúpeľ, choďte na prechádzku sám po dlhom dni, prečítajte si knihu, získajte masáž, strečing. To všetko vám pomôže zregenerovať sa. A aj keď do svojho života začleníte veľa pohybu, nezabudnite na dôležité veci. Svaly a kondícia rastú počas regenerácie, teda počas odpočinku, a preto je relaxácia základným kameňom fyzického a duševného zdravia.

A nakoniec, nezabudnite sa trochu rozmaznávať za dobre vykonanú prácu. Napríklad niečo dobré, sladké a nutrične vyvážené zároveň. Navštívte náš e-shop, ktorý vás nepochybne dovedie k vytúženej odmene.